mandag 8. juni 2009

1. Januar: Finn en religiøs tekst og et religiøst bilde, etter eget valg. Forklar hvorfor du valgte dette, og tolk dem etter anvisningen i tekstboken.

Religiøstekst: Den Bortkomne Sønnen
( Evangeliet etter Lukas 15,11 -32)

Teksten om den bortkomne sønnen stammer fra kristendommen.
Tilhørere av kristendommen mener at teksten er blitt til ved at Jesus Kristus forkynte et budskap. Teksten finner vi i bibelen i evangeliet etter Lukas 15,11 -32.
Teksten gjenspeiler et primitivt samfunn, som var organisert etter hva naturen hadde å by på. Landbruket var en viktig del. Gjennom teksten ser vi også at det var store sosiale forskjeller i samfunnet. Den enkelte måtte klare seg selv, og det fantes ikke sikkerhetsnett i form av en velferdsstat hvis du skulle komme i uføre.

Teksten er en fortelling, som blir fortalt i kronologisk rekkefølge. Hovedpersonene i fortellingen er Faren, den bortkomne sønnen, og den eldste sønnen.
I fortellingen ber den ene sønnen om å få den delen av formuen, som tilfaller han.
Det gjør han, etter kort tid har han solgt sin del, og reist av gårde.
Han sløser bort pengene, og når hungersnøden kommer til landet han oppholder seg i går det ille med han.
Han jobber en periode som gjeter, men bestemmer seg for å dra hjem.
Han ville spørre sin far om å få være hans leiekar. I det han kommer hjem blir han omfavnet av sin far. Selv om sønnen har sløst bort pengene er faren glad for å se han. Faren forlanger at gjøkalven blir slaktet og at det blir stelt i stand fest.
Den eldste sønnen misliker dette sterkt fordi han alltid har slitt for Faren, men aldri har fått noe igjen. Han mener at Faren gjør forskjell på sønnene sine. Og at den bortkomne sønnen får mer enn hva han burde.

Meningen med denne teksten er å forkynne et budskap om tilgivelse. Selv om man har gjort feil valg, skal man alltid kunne vende hjem. Selv om samfunnet har endret seg siden denne teksten ble skrevet, er budskapet fortsatt aktuelt. Lite gjennomtenkte handlinger, som påvirker hele familiers rykte og ettermæle forekommer også i dag. Disse handlingene skal tilgis. Kjærligheten og nærheten mennesker i mellom skal komme først, og stå i fokus. Jesus ønsker med dette å vise at Gud alltid tilgir, og at du alltid kan vende tilbake til han.

Religiøst bilde: Hamebzoon van Rijn Rembrandt
”Den bortkomne sønnen vender tilbake”

Bildet stammer fra fortellingen om den bortkomne sønnen i kristendommen. Bildet er laget av Hamebzoon van Rijn Rembrandt i 1669.
Bildet er laget for å illustrere hjemkomsten til den bortkomne sønnen.
Det er kun brukt varme jordfarger i bildet. Blikkfanget i bildet er automatisk
Mannen med den røde kappen, som omfavner mannen med de slitte klærne. Dette er blikkfanget fordi lyset faller på dem, og det er brukt noe lysere farger på disse to.
Disse to menneskene er Faren og den bortkomne sønnen. Faren er den eldre mannen, med de flotte klærne og den røde kappen. Mannen som sitter på knærne i fillette klær er den bortkomne sønnen, som har vendt hjem.

Ved at det er brukt noen lysere toner på Faren og den bortkomne sønnen utgjør dette en kontrast sett i sammenheng med resten av bildet. Effekten av bruk av fargene er en varm og rolig stemning i bildet.
Til høyre i bildet står det tre menn. Den fremste av disse tre mennene kan være den eldste sønnen. Han er i ført flotte klær, i likhet med faren har han rød kappe.
Det er vanskelig å befeste de to andre mennenes relasjon til familien.

Tittelen er avgjørende for å forstå sammenhengen i bildet. Tittelen styrer og preger hvordan vi tolker bildet. Ved at bildet heter ”Den bortkomne sønnen vender tilbake” trekker vi automatisk paralleller til teksten om den bortkomne sønnen. Budskapet i dette bildet et det samme som i teksten om den bortkomne sønnen. Budskapet er tilgivelse og kjærlighet, man kan alltid vende tilbake til gud. Uansett hva man har gjort, skal man bli møtt med tilgivelse.

Ingen kommentarer: